4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Yılların İşçi Sendikacısı Uygar Kipel Uyarıyor!

Yılların işçi sendikacısı Uygar Kipel Uyarıyor!

Kamu kurumlarında özellikle son yıllarda istihdam 657 ye tabi 4/b li olarak yapılmaktadır.

İşçilik Kamu kurum ve kuruluşlarında devam etmek zorundadır.

Kamu personel rejimi yapılmadığı için kamuda çok karışık istihdam yaratacak adımlar atılmaya devam ediliyor.

Bir dönem alt işveren işçisi olarak istihdam edilenler çalışanlar , sistemin tıkanması ile kadro durumu ile sonuçlandı şimdi aynı durum 4/b li calisanlar için oluşuyor.

Bir dönem artık 657 ye tabi olarak sadece 4/a kadrosunda istihdamı sağlayacağız diyenler bugün bu söylemlerini çürütmeye devam ediyor.

Diğer yandan memur sendikaları, memurların özellikle farklı işlerde hizmet verdiği gerekceleri ile hizmetli kadrosunun kaldırılması için mücadele verirken diğer yandan istihdamın bu yönde artması çelişkiler ile birlikte uzun vadede çalışma hayatına olumsuz etkiler bırakacaktır.

Özellikle Kamu kurum ve kuruluşlarında emekli olan işçilerin yerine aynı pozisyonda aynı kadroda istihdam sağlanmaması kamuda iş yükü artışı ile motivasyon kaybına da sebebiyet vermiştir.

Şimdi ise kamuya farklı ücret farklı çalışma saati farklı haklar ile 4/b istihdamı her anlamda olumsuz sonuçlar getirebilir, uyum sağlamak amacıyla istihdam sadece 657 de 4/a ve 4/d olarak uygulanmalıdır diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Yine işçileri ilgilendiren önemli bir bilgi vereceğim

#EsaslıDeğişiklik

4857 sayılı İş kanununun 22. Maddesi.

 “İşveren, iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre işe iade dava açabilir.”

Bu madde uyarınca çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapılabilmesi için bu durumun işçiye yazılı olarak bildirilmesi ve işçi tarafından da yazılı olarak kabul edilmesi gerekir. Aksi halde işveren tarafından değişikliğin geçerli bir nedene dayandığı veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğu yazılı olarak açıklanmak durumundadır.

 Gelen sorulardan Örneğin bir iş yerine AŞÇI olarak giren ve gerek iş sözleşmesi gerek toplu iş sözleşmesi gereği şartları aşçı unvanı ile fiilen görev yapan kişi, işyerinde ki uygulamalardan kaynaklı yemek hizmetinin artık dışarıdan hizmet alımı ile devam edilmesi durumunda bu kişinin pozisyonu karşılığı artık işyerinde fiilen Bir görev yapamayacağı da kaçınılmazdır.

Bu durumda işveren ilgili kanun gereği esaslı değişiklik yapılması için işçi ile iletişime geçerek öncelikle unvanı vasfına yakın bir görev değişikliği talep etmelidir Maddi sosyal imkanları korunmalıdır.Eger yaptığına yakın bir iş imkanı yoksa, İşçinin diğer konulardaki tecrübe ve eğitim durumlarına bakılmalıdır diye düşünüyorum. Buda yoksa üst iş den alt işe geçirilmesi teklifi yapılabilir.

Bu teklifi de işçi kabul etmesi ile birlikte çalışma devam ettirilmelidir.

Özetle işçi için tüm durum dikkate alınarak uygun bir çalışma hayatı devam ettirilmesi sağlamalıdır.

İşçi de bu tür durumlarda işverene yol gösterici teklifleri sunabilir, iki taraf onayı ile birlikte esaslı değişiklik yapılmış olacaktır.

İşçi de İşveren de şeffaf olmalı yönetim Hakkı kötüye kullanılmamalı, işçi de iş görme borcunu devam ettirmek adına çözüm odaklı yaklaşım sergilemesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.