696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

Kamu İşçilerinin Kamu Çerçeve Protokolü iptal edildi

Kamu çerçeve protokolü işçi konfederasyonlarıyla hükümet arasında imzalanması ile işveren ve işçi sendikaları için bağlayıcı niteliğini anayasa mahkemesi iptal etmiştir.

AYM'den Yüz Binlerce Kamu İşçisini İlgilendiren Karar:

Anayasa Mahkemesi yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokollerinin' bağlayıcı olamayacağına hükmetti.

konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.  

Böylece 700 bini aşkın kamu işçisinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleyen sürecin konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokollerle değil, idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi ile yürütülmesinin önü açılmış oldu.

Resmi Gazete'nin 17.04.2024 tarihli sayısında yer alan karar oy birliği ile alındı.

CHP'li milletvekillerinin başvuru üzerine yapulan incelemede 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün anayasaya aykırı olduğu tespit edildi.

#KAMUÇERÇEVE #PROTOKOLÜ İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını yok eden hukuksuz düzenlemeyi iptal etti.

Konfederasyonlar tarafından imzalanan “toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolü” sendikalar için bağlayıcı olmayacak.

AYM 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin

“Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünü iptal etti.

Karar 17/4/2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bilindiği gibi Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair 7079 Sayılı Kanun ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanuna eklenen ek 2. madde işçi konfederasyonlarına hükümet ile toplu iş söyleşmesi çerçeve anlaşma protokolüne imzalama imkanı veriliyordu. Ek 2. maddeye göre protokol hükümleri madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcı idi.

Böylece konfederasyonlar sendikalara rağmen bağlayıcı protokoller imzalayabiliyor, üye sendikalar bunlarla bağlı oluyor ve konfederasyonların imzaladığı “çerçeve anlaşma protokolü” ile toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı fiilen ortadan kaldırılmış oluyordu.

Protokol sırasında konfederasyonlara greve başvurma hakkı vermeyen kanun hükmü protokolün üye sendikalar için bağlayıcı olduğunu kuralını getirerek üye sendikaların uyuşmazlık yoluna gitmesini ve greve başvurmasını engelliyordu.

Bu hükme dayanarak Hükümet ile Türk-İş ve Hak-İş arasında toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolleri imzalanmıştı.

AYM, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na eklenen ek 2. maddenin (1) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE OYBİRLİĞİYLE ile karar verdi.

Bağlayıcı nitelikte olup da tühise üye olmayan işyerlerinde yada belediyelerde sorunlar olabiliyordu halen belediyeler de bu sorun da devam etmektedir diyebiliriz.

KÇP , Kamu kurum ve kuruluşları için bağlayıcı niteliği aslında maddi ve sosyal haklara ilişkindir , idari maddelerde işyerine özgü maddeler olabilmektedir.

Tühis işveren sendikası KÇP sonrasında işyerlerinde toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır ve özellikle ücret maddesinde her hangi bir farklı yazımda olmadığını söyleyebiliriz.

Aslında eskiden de yani KÇP bağlayıcı olmadan öncede genelde tühis üyesi işyerleri ile tühis üyesi işçi sendikaları KÇP de belirlenen ücretler üzerinden anlaşmaya varıyordu.

Anayasa mahkemesi kararı özellikle sendikal hakların sınırlandırılmaması adına bu Karara imza atmıştır.

Önceden olduğu gibi KÇP, Kamu kurum ve kuruluşlarında yol gösterici niteliktedir.

ANADOLU'DAN KELEPİR ARSALAR INSTAGRAMDA

Önemli: 29 Bin liraya , 49 Bin Liraya Müstakil Parsel Tek Tapu Arsalar Paylaşım yapıyoruz.

Emeklilikte pişman olmamak için yatırım yapın 

fb-img-1713469968904.jpg

fb-img-1713469985401.jpgfb-img-1713469980914.jpgfb-img-1713469976730.jpgfb-img-1713469972440.jpg

Bu ve daha fazla Arsalara ulaşmak için MEMURLARAHABER COM Güvencesi ile Buradan tıklayınız

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.