696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

Kamu işçilerinin ek Seyyanen maaş zammı

KONU: KAMU İŞÇİSİ ZAM TALEBİ

Piyasadaki istikrarsızlık ve alım gücünün düşmesi, tüm kesimler gibi kamu çalışanlarını da derinden etkilemiştir.

Alım gücünün sürekli düşmesi ve enflasyonun yükselmesi, uzun vadeli yapılan bütün sözleşmeleri adeta hükümsüz bırakmıştır.

Özellikle de iki senede bir bağıtlanan kamu işçisi toplu iş sözleşmesinde öngörülen rakamlar, alım gücünün çok altında kalmıştır.

Gerçek hissedilen enflasyonun, resmi olarak açıklanan rakamların çok üzerinde olduğu kamuoyunca bilinen bir gerçektir.

Bağıtlanan toplu iş sözleşmelerinde hükme bağlanan oranların, kısa süre içerisinde geçerliliğini yitirdiği halkımızca bilindiği gibi, sayın hükümet yetkililerinin de takdiridir.

Bu bağlamda olmak üzere; ek protokol imzalama ihtiyacı hissedilmiş ve hükümetimizin kanuni nezaretinde, işçi ve işveren temsilcileri arasında anlaşma imzalanmıştır.

Son derece iyi niyetle hazırlandığına inanmak istediğimiz kamu çerçevesi ek protokolü anlaşması, kamu işçilerinin beklentilerinin çok altında kalmıştır. Geçmiş yıllara dayalı bir mukayese yapıldığı zaman, bu gerçek görülecektir.

Hükümet yetkililerinin, olağanüstü ekonomi ve piyasa şartlarını yaşadığımız bu günlerde; vatandaşın alım gücünün düşmesine paralel olarak attıkları adımlar, bir gayreti göstermekle beraber; maalesef yetersiz kalmaktadır.

Toplumun tüm kesimlerine dönük atılan ek ekonomik adımlar yetersiz olmakla beraber, bir iyileştirme çabası olarak görülmektedir.

Asgari ücretli, emekli ve memur konusunda atılan adımlar yetersiz olmakla beraber; doğal olarak, kamu işçisinde de en azından benzer oranda bir iyileştirme zammı yapılacağı noktasında bir umut oluşturmuştur.

Ama toplumun diğer kesimlerine yönelik %49 gibi bir artış olmasına rağmen; kamu işçileri için ise sadece %32’lik bir artış öngörülmüştür.

Böyle bir adım; kamu işçileri, aileleri ve sevenleri nezdinde büyük bir hayal kırıklığı doğurmuştur.

Çalışma hayatında ücret dengelerinin ve oranlarının korunması esas olmasının yanı sıra; sosyal barış ve çalışma barışı açısından da bu dengelerin korunması çalışma hayatının temel esaslarındadır.

Gelinen noktada; atılan bu adım ile çalışma barışı bozulmuş, işçi ve memur arasında çalışma zemininde ciddi bir uyumsuzluk oluşmuştur. Hülasa; çalışma barışı derin bir yara almıştır. Aynı şartlarda çalışan memur ve işçi arasındaki makas ciddi bir şekilde açılmıştır.

Büroda yan yana masalarda çalışan büro işçisi ve memur arasında ciddi bir fark meydana gelmiştir. Bu şartlarda aynı odada çalışan işçi ve memurun barış ve uyum içerisinde çalışamayacağı ve çalışma barışının sağlanamayacağı herkesin malumudur.

Yine sahada iş kazası riski altında çalışan kamu işçisinin, memurdan daha az ücret almasının, iş barışı ve adalet açısından izah edilebilecek bir yanı yoktur.

Bu mesele, artık ekonomik zeminden çıkıp sosyal hayata ve toplumsal barışa dönük bir sorun olma riskini de barındırmaktadır.

Yukarıda özetle anlatılmaya çalışılan nedenlerden dolayı;

750 bin kamu işçisi ve aileleri ile beraber takriben 3 milyon civarında olan vatandaşımızın mağduriyetlerinin giderilmesi adına; ivedilikle bir düzenlemenin yapılması bir zorunluluktur.

Takriben, işçilerin %80’i, 820 ile 900TL arası bürüt yevmiyeleri ile TÜRK-İŞ’in açıkladığı yoksulluk sınırı altında maaşlar ile çalışmaktadır. Günümüzde 4 kişilik bir aileyi bu maaş ile geçindirmenin zorluğu ortadadır.

Seçim sonrası, ekonomide büyük bir dalgalanma olasılığının kuvvetle muhtemel olacağı düşünüldüğünde; %49’luk bir artışın bile fazlaca bir hükmünün kalmayacağı gerçeği de göz önünde bulundurularak, gereken adımların atılması, en azından, toplumun diğer kesimleri için yapılan %49’luk zammın kamu işçilerine de yansıtılması gerekmektir.

Aileleri ile beraber 3 milyon insan demek olan kamu işçilerinin bu mağduriyetlerinin giderileceği konusunda hükümetimizin gereken adımları atacağı noktasındaki inancımızı ve iyi niyetimizi korumak istiyoruz. Türkiye’nin her alanda enerjisi, tutan eli, koşan ayağı olan kamu işçisinin moral, motivasyon ve ekonomik refah seviyesinin korunmasına dönük adımları atmak; aklın, sosyal devlet olmanın ve adaletin gereğidir.

Bu konudaki haklı talep ve beklentilerimizin dikkate alınmasını arz ve talep ediyoruz.

Türkiye Kamu İşçileri

Türkiye’nin en kapsamlı BECAYİŞ uygulaması tayinsepeti.com üzerinden il içi ve il dışı becayiş taleplerinizi oluşturabilirsiniz

Önemli: 9 Bin liraya , 19 Bin Liraya Müstakil Parsel Arsalar Paylaşım yapıyoruz. MEMURLARAHABER COM Güvencesi ile Buradan tıklayınız 

Arsalar ile ilgili bütün detayları 05079181740 WhatsApptan yazabilirsiniz . 

Fırsatlar Yağmur Bulutları Gibidir... Yağar ve Geçer...

WhatsApp üzerinden yazarsanız detayları hazır 05079181740

fb-img-1709466157122.jpg

img-20240201-wa0264.jpgimg-20240221-wa0150.jpgimg-20240201-wa00282.jpgimg-20240202-wa02086.jpg

img-20240209-wa04891.jpgimg-20240225-wa01314.jpg

img-20240302-wa02281.jpg

Önemli: 9 Bin liraya , 19 Bin Liraya Müstakil Parsel Arsalar Paylaşım yapıyoruz. MEMURLARAHABER COM Güvencesi ile Buradan tıklayınız 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.