4/D Kamu İşçilerinin Sesi! Ezgi YILMAZ

4/D Kamu İşçilerinin Sesi! Ezgi YILMAZ

İşçilerin çok işine yarayacak On Hap Bilgi Ekledim. (Önemlidir)

İş Kanunu gereği haftada mutlaka 24 saat aralıksız izin kullanma yani hafta tatili hakkiniz var. Dolaysıyla hafta tatilinde sizi mesaiye çağıramazlar.

HAGB, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'a göre bir mahrumiyet olmadığı ve 5 yıl sonra tüm sonuçları ile ortadan kalktığı için silahlı veya silahsız özel güvenlik kimlik kartını alamaya engel degildir.

Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre acil durumlar için özel hastanelere yapılan basvurulardan dolayı ek ücret alınamaz. Ek ücret istenmesi halinde itiraz edin ve İl, İlçe Sağlık Müdürlüklerine şikayet edin.

Farklı kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatı toplam çalıştıkları süre üzerinden hespalanır ve en son çalıştığı kamu kurumu tarafından hepsi ödenir.

Taşerondan kadroya geçişte asıl işverende çalışmaya ara vermeden devam edildiği ve devir hükümleri devreye girdiği için feshe bağlı haklardan olan kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin parasını taşeron şirket ödemek zorunda degil. Tüm bu haklar asıl işverende devam eder.

Kim tarafından iş akdi feshedildiğine bakılmaksızın işçinin ihbar süresi içinde günlük 2 saat iş arama izni hakkı var. Bu izin kullandırılmaz ise bedeli işveren tarafından ödenmek zorunda.

18 yaşını doldurup anne - babalarının sigortasından faydalanma hakkını kaybeden gençler, SGK'ya başvurup aktivasyon kaydı açarak 20 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yarararlanmaya devam etme hakkına sahipler.

Ulusal bayram ve genel tatil (UBGT) günlerinde çalışma yapılacağına dair iş sözleşmesinde hüküm varsa veya ayrı bir evrakla muvafakat verilmişse bu günlerde isveren çağırdığında çalışmak zorunludur. Fazla mesaide olduğu gibi yani 1 ay sonra geçerli olmak üzere sonradan mesai yapmaktan vazgeçme, UBGT için malesef olmuyor. Ama aksi halde yani buna muvafakatiniz başlangıçta yoksa çalışmak zorunda değilsiniz.

İşçinin gece çalışması sabit ve 7.5 saatten fazla ise tek taraflı haklı fesih sebebidir. Zira bu durum insan bedeninin kaldıramayacağı ağırlıkta olup ziyadesiyle yıpratıcıdır. Sabit gece çalışması işçi sağlığı ve psikolojisi yönünden de riskler barındırmaktadır.

İşyerinde fazla çalışma yapmak istemiyorsanız;

İş sözleşmesi veya ayrı bir muvafakatname ile verdiğiniz onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirmek kaydıyla geri alabilir ve bu 30 günlük süre dolduktan sonra artık fazla mesaiye gitmeyebilirsiniz.

Kimler fazla mesai yapamaz;

- 18 yaşını doldurmamış işçiler,

- İsyeyeri hekimi veya hastane hekimin verdiği rapora göre sağlik sorunu olan işçiler. 

- Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,

- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler.

- Yer altında maden işlerinde çalışan işçiler

Çalışma hayatında 2 gün saat 08:00-20:00, 2 gün saat 20:00-08:00, 2 gün izin şeklinde yapılan çalışmalarda doğal haftalık fazla mesai 7.5 saattir. (Ekstra izin günlerinde yapilana mesailer hariç) Bu durumda;

- Asgari ücret ile çalışan biri aylık en az 1.680 TL fazla mesai hakediyor. 2 günlük izinlerde yapacağı ekstra mesailer de saati 56 TL den hesaplayıp eklenir.

- 1 Temmuzda asgari ücret artacağı için bu rakam en az 2.280 TL olacak. 2 günlük izinlerde yapacağı ekstra mesailer de saati 76 TL den hesaplayıp eklenir.

İşçilerin geriye dönük farkları için bir açıklama daha yapılmıştır tıklayın 

Kamuda çalışan işçilerin çoğunun TİS geriye dönük farkı hala ödenmemiştir. İşte Çözümü tıklayın 

Önceki ve Sonraki Yazılar