Taşerona İkili Zam! Son Dakika Taşeron Haberleri

Taşerona İkili Zam! Son Dakika Taşeron Haberleri

Taşerona İkili Zam! Son Dakika Taşeron Haberleri

Taşeron işçilere ait son dakika haberleri.

Taşeron işçilere son tediye ödemesi ne zaman yapılacak? Enflasyon Farkı Zammı ve Asgari ücret zammı konusunda gelinen son nokta. memurlarahaber taşeronları ilgilendiren tüm konuları sizler için araştırmaya devam ediyor:

2019 yılı içinde gündemden hiç düşmeyen taşeron işçilerin haklarında ve çalışma şartlarındaki düzenlemeler meclis tarafınca ele alınmakta olup bunun yanında işçilerin mali ve toplumsal hakları kapsamında ödenecek olan bayram yardımı ve tediye ikramiyesi meblağı ve tarihleri de belli oldu..

TAŞERON İŞÇİYE YENİ TEDİYE ÖDEMESİ NE ZAMAN?

Geçtiğimiz günlerde ilgili KHK kararı ile taşerondan kadroya geçen işçilere 2019 yılı içerisinde üç yıl taksit ile ödenecek olan ilave tediye tarihleri belli olmuştu. 200 binden fazla işçiyi ilgilendiren haberde işçilere ödenmesi planlanan ve 2019 yılı ilk taksit ödemeleri Ramazan Bayramı öncesi yapılmıştı. Yılın ikinci taksiti ise yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ödenecek olup işçilere ödemeleri 9 Ağustos 2019 tarihinde banka hesaplarına yapıldı. Yılın diğer yarısında ödenmesi planlanan üçüncü taksitin ise zamanı belli oldu. Buna göre son ilave tediyeler ise işçilere 13 Aralık 2019 tarihinde ödenecek.

.

TAŞERONA İKİLİ ZAM

Hükümet ve Türk-İş'in uzlaştığı toplu iş sözleşmesi kapsamında 200 bin kamu işçisinin ücretleriyle birlikte sosyal hakları da iyileşiyor. Kamu işçilerinin maaşlarıyla birlikte sosyal yardımları da artacak. Tüm ödemelere ilişkin farklar geciktirilmeden yatırılacak... Hükümet ve Türk-İş'in uzlaştığı toplu iş sözleşmesi kapsamında 200 bin kamu işçisinin ücretleriyle birlikte sosyal hakları da iyileşiyor. Doğum, ölüm, evlenme, yol ve giyim yardımları, prim, tazminat, yemek gibi ödemeler de artacak. Tüm ödemelere ilişkin farklar geciktirilmeden yatırılacak. Kamu işçilerine 2019 yılı için yüzde 8+4 zam, brüt çıplak maaşı 3 bin 500 liranın altındaki işçilere de 150 lira iyileştirme yapılacak. 2020 yılı için de yüzde 3+3 enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

TAŞERON 2020'DE DAHİL OLACAK

Sendikaların bu yıl toplu iş sözleşmesi kapsamına alınmasını istediği kadroya alınan taşeron işçilerle ilgili çalışmaların da 2020 yılından itibaren yapılması kararlaştırıldı. Geçici işçiler de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya devam edecek.

.

ENFLASYON ZAMMI DETAYLARI

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari ücret artışını taşeron işçilere yansıtıp yansıtmayacaklarını soran belediyelere iki farklı görüş verdi. İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

2019 yılına girildiğinde düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TÜİK verilerine göre, 2019 Ocak ayında enflasyon yüzde 1,06, Şubat ayında yüzde 0,16, Mart ayında yüzde 1,03, Nisan ayında yüzde 1,69, Mayıs ayında yüzde 0,95, Haziran ayında da yüzde 0,03 arttı. 6 aylık toplam enflasyon yüzde 5,01 oldu. 6 aylık enflasyon, maaş zam oranını geçtiği için %1,01 oranında enflasyon zammı oluştu. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerinin aylıkları da yüzde 6 seviyesinde artacak

takvim

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum