Son Dakika EYT Açıklaması Milyonlarca kişi merakla araştırıyor!

Son Dakika EYT Açıklaması Milyonlarca kişi merakla araştırıyor!

Son Dakika EYT Açıklaması Milyonlarca kişi merakla araştırıyor!

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından düzenlenen 'Sosyal Güvenlikte Güncel Gelişmeler' panelinde konuşan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çiftçi, "Erken Yaşa Takılanların(EYT) talepleri kabul edildiğinde yıllık yaklaşık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak" dedi.

Türkiye'de milyonlarca EYT'li bekliyor. Peş peşe açıklamalar yapıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans salonunda düzenlenen panele, akademik personel ile lisans ve lisansüstü eğitim öğrencileri katıldı. Panelin açılış konuşmasını Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Ramazan Tiyek yaptı. Panelin oturum başkanlığını yapan Dr. Öğr. Üyesi İskender Gümüş, son 20 yılda sosyal güvenlik sisteminde yapılan reformlara vurgu yaparak, panelde emeklilik politikalarını ve son dönemde sıkça tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar  konusunu inceleyeceklerini söyledi.

ÖZDAMAR'IN AÇIKLAMASI

İstanbul SGK İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar, 'Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Politikaları' başlıklı sunumunda, Türkiye'de Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar emeklilik uygulamaları ile bilgi verdi. 1990'lı yıllarda yapılan emeklilik reformunun sosyal güvenlik sisteminde büyük açıklara yol açtığını belirten Özdamar, EYT taleplerinin faturasının çok ağır olacağı ve gençlerin omuzunda ağır bir yük oluşturacağını vurguladı.

 

'500 BİN YENİ EMEKLİ'

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çiftçi ise 'EYT Tartışması: Emekliliğin İflasına Yakınsamak mı Iraksamak mı?' başlıklı sunumunda yıllar itibariyle sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif dengesinin bozulduğunu, emekli sayısının arttığını belirterek genel bütçeden sosyal güvenlik sistemindeki açığı kapatmak için önemli bir payın aktarıldığını vurguladı. Çiftçi, "EYT'lilerin talepleri kabul edildiğinde yıllık yaklaşık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak. Bu da sosyal güvenlik sistemine büyük bir yük getirecek" dedi.

EYT NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da diğer bir ifade ile EYT, 1999 yılında emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıkmıştır. 8 Eylül 1999 tarihine kadar emeklilik şartı, kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte 5000 prim günüydü. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılan kanun ile emekli olabilmek için yaş şartı getirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak "Tutturmuş EYT. İskandinav ülkeleri bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. Milletimizin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum" dedi. 


 
BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI
TBMM Genel Kurulu’nda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Meclis'te  yaptığı açıklamada aktif-pasif oranını etkilediği ve sosyal güvenlik sisteminin mali yapısıyla doğrudan ilgili olduğu için sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kamuoyunda çokça tartışılan bir hususa açıklık getirmek istediğini belirtti. Selçuk, sözlerine, “Bizim emekliliğe hak kazanamayanlar dediğimiz kesimin talepleri” diye açıklık getirerek, şöyle devam etti:“Dünyada emeklilik için üç şart aranır. Belirli bir yaşa gelmiş olmak, belirli bir süre prim ödeme gün sayısına ulaşmak ve belirli bir hizmet süresi. Yasalarla belirlenen bu şartlardan herhangi birisinin olmaması durumunda emekliliği müktesep hak kılmaz, yani kişi emekli olamaz.

"UYGULAMADA FİİLİ EMEKLİLİK YAŞIMIZ 52"

Türkiye’de bütün dünyada olduğu gibi emeklilik için belirli bir yaş şartı vardı ve maalesef 1992’de bu şart kaldırıldı. 1999’a gelindiğinde o dönem SSK Genel Müdürü olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi ifadesiyle ‘sistem iflas etme noktasına geldi.’ Ve bu tarihte emeklilik için yine bir yaş şartı getirildi ama bu sefer kademeli bir geçiş öngörüldü. AK Parti 2008’de 1999 yılında o dönem hükümeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı kanunla getirilen kademeli yaşı aynen muhafaza etti. Nitekim şu ana kadar uygulamada bizim fiili emeklilik yaşımız 52.Yani 2019 yılında emekli aylığını bağladığımız emeklilerimizin ortalama yaşı 52. 65 yaş ancak 2048’de devreye girecek.

Şu an Türkiye, bütün OECD üyesi ülkeler içinde en erken yaşta emekli eden ülkedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde ortalama 52 yaşında kimseyi emekli etmiyorlar. Fransa’yı görüyorsunuz.Bunu Anayasa Mahkemesi de tevsik etti, ‘hak kaybı yok’ dedi, ‘kazanılmış bir hak yok’ dedi. Genç bağımlılık oranı 35’ten 27’ye iniyor. Yaşlı bağımlılık oranı 13’ten 44’e çıkıyor. 2045’te yaşlı bağımlılık oranının genç bağımlılık oranını aştığı bir ülke olacağız, eğer 3 çocuk hayalimiz gerçekleşmezse.”

BAHÇELİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetinin değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN EYT AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını çözeceklerini belirterek, "Erdoğan ve iktidarı, Türkiye'nin bugüne kadarki hiçbir sorununu çözmedi, tam tersine sorun üretti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına söz veriyorum, Türkiye'deki bütün sorunları, akılcı, tutarlı politikalarla istişare ederek çözeceğiz." dedi. "Seçimi kaybetme noktasına gelmesi tabii Erdoğan'ın başarısızlığını gösteriyor. EYT'liler hiç meraklanmasınlar, onların sorunlarını çözeceğiz. Erdoğan ve iktidarı, Türkiye'nin bugüne kadarki hiçbir sorununu çözmedi, tam tersine sorun üretti. Ben buradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına söz veriyorum, Türkiye'deki bütün sorunları, akılcı, tutarlı politikalarla istişare ederek çözeceğiz."

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum