PÖH Alımında Son Dakika Gelişmesi! PÖH Olma Şartları

PÖH Alımında Son Dakika Gelişmesi! PÖH Olma Şartları

PÖH Alımında Son Dakika Gelişmesi! PÖH Olma Şartları

Pöh açılım olarak Polis Özel Harekat anlamına gelir. Polis olmak isteyen binlerce aday PÖH olabilmek için de gün sayıyor. Adayların polislik mesleğine ilgi duyma sebepleri çok farklı şeylerden ötürü olabilir. Kimisi topluma faydalı olmak için istiyor, kimisi sosyal imkanlar ve maaşı için isterken kimisi de toplumdaki prestiji için polis olmayı isteyebilir. Bildiğimiz şudur ki topluma da polisliğe yoğun bir talep var. Emniyet teşkilatında Polis Akademisi çatısı altında eğitim veren bazı eğitim birimleri adayların polis olabilmesine olanak tanıyor. Bunlar POMEM, PAEM ve PMYO ‘dur.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha önce katıldığı bir televizyon programında lise mezunu Polis Özel Harekat (PÖH) alımında ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunmuştu. Bakan Soylu PÖH olmak isteyen aday için KPSS Puanının düşürülmesi, Yaş ve Boy şartının esnetilmesi, renk körlüğünün sağlık kapsamı dışında bırakılması gibi birçok konu hakkında önemli açıklamalar yapmıştı.

Bakan Soylu PÖH olmak isteyen adaylara KPSS'ye girmelerini ve ardından da polis alımlarına başvurmalarını tavsiye etmişti. Bu tavsiyeler ile birlikte artık PÖH alımlarının teşkilat içerisinden yapılacağını belirtmiş ancak ihtiyaç duyulması halinde yine açıktan PÖH alımı yapabileceklerini açıklamıştı.

PÖH ALIMINDA ÖNEMLİ GELİŞME

Bakan Soylu tarafından yapılan açıklamada Polis Akademisi Başkanlığı'nın ihtiyaçları belirleme noktasında hazırlıkları sürdürdüğünü belirterek son kez açıktan PÖH alımı için ilan yayınlanacağını açıklamıştı.

Bu açıklama ile birlikte PÖH olmak isteyen adaylar PÖH alım ilanının ne zaman yayınlanacağını merak etmeye başladı. 25. Dönem POMEM alımlarından sonra 26. Dönem POMEM'de son kez açıktan PÖH alımı yapılacağı belirtildi.

Bakan Soylu'dan POLİS OLMAK İsteyenlere Art Arda Müjdeler! PÖH Alınacak mı? YAŞ, KPSS, BOY Esnetilecek mi?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Yeni Şafak'tan Ersin Çelik'in sunduğu Sosyal Medya programına katıldı. Programda birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Bakan Soylu Kadın PÖH alımı ile ilgili KPSS Puanı konusuna da değindi.

Sunucu Ersin Çelik polis alımları ile ilgili çok fazla soru olduğunu belirterek, kadınların Özel Harekat'a alınması ile ilgili bir süreçten bahsettiğini hatırlatıp, bu yöndeki talepleri belirtti.

Bakan Soylu bu konuda bir haırlık yaptıklarını açıklarak şunları söyledi;

Şuan bizim ÖZel Harekat'ta 25 bin polisimiz var. Şuan bu rakam yeterli bir sayı.Ancak bu bundan sonra hiç özel harekat almayacağız demek değildir. Emeklisi oluyor örneğin. Daha ziyade burada şöyle bir şey düşünüyoruz. Teşkilat içinden sınavla özel harekata polis almak. Benim özel harekat olmak isteyen polis kardeşlerime, polis olmak isteyen aday kardeşlerime tavsiyem şudur; polislik sınavlarına girsinler, polisliği kazansınlar, Çünkü bundan sonra özel harekat alırsak çok kısıtlı sayıda alacağız. 10 bin polis alımı yaptık 300 bin kişi müracaat etti.


 
Şuan da 8 bin bekçi alımına girdik 280 bin kişi müracaat etti. Bunun eleme aşaması da oldukça zahmetli oluyor. Dışarıdan ÖZel Harekat almamız icap ederse yine alırız ama teşkilat içinden almak daha doğru bir adım olacaktır. Yeni özel harekat alımını bekleyene kadar polislik sınavlarına girmelerini taviye ederim. Biz onların içinden özel harekat alımı yapacağız.

Kadın özel harekat alma konusunda da özel harekat içerisinde çok büyük bir yelpaze açamayız. Belli bir sayıda kadın öel harekat alımı yapacağız. Buna ait hazırlıkları da arkadaşlarımız gerçekleştiriyorlar.

 

LİSE MEZUNU PÖH ALINACAK MI?

Bakan Soylu lise mezunu PÖH alınacak mı sorusuna da cevap verdi.

"Evet, lise mezunu kadın özel harekat alımı yapacağız ama orada bir KPSS şartı var. Geçen sefer özel bir kanun çıkartmıştık. Aldığımız hiç bir özel harekat için KPSS şartı aramamıştık. KPSS'siz almıştık. Bu kanun o döneme aitti. Dikkat ederseniz 15 Temmuz'dan sonraki bir şart idi. 15 Temmuz sonrası ihtiyacımızı karşılamaya yönelik bir adım idi. Şimdi kadın özel harekat alacağız.  O kardeşlerimizde KPSS imtihanına girsinler." dedi.

PÖH ALIMINDA KPSS PUANI DÜŞECEK Mİ?

PÖH alımında KPSS puanı düşecek mi sorusuna "Kadın ÖZel Harekat için KPSS puanını düşürebiliriz. Kadın PÖH alımı için özel bir durumda KPSS Puanını düşürebiliriz. Bunu da buradan müjde olarak duyurabiliriz" dedi.

Bakan Soylu sokakta kızların PÖH olmayı o kadar çok istediklerini gördüğünü ifade ederek "bu kadar talep olmasından memnuniyet duyuyorum. Bu gençlerimizin zihninin nasıl olduğunun en temel göstergesidir." ifadelerini kullandı.


 
"Ben içişleri bakanıyım, bir gencimiz öğretmen olmak istiyorum, beyin cerrahı olmak istiyorum dediğinde seviniyorum. Ancak özel harekat olmak istiyorum, polis, asker  olmak istiyorum, jandarma olmak istiyorum dediklerinde bir başka seviniyorum." ifadelerini kullandı.

BOY ŞARTI ESNETİLECEK Mİ?

Sunucu Ersin Çelik en çok sorulan soruların başında polis alımlarındaki boy şartı meselesi olduğunu Bakan Soylu'ya iletti. Bakan Soylu bu konuda "Bir mesleğe bu kadar teveccüh varken çok sayıda kıstas koymak sevisiz görünebilir ama biz burada marjı ne kadar açarsak talep o kadar yükseliyor. Bu defa başvuru sayısı 500 bine çıkacak ve biz bu 500 bin başvuru nasıl eleyeceğiz. Bu eleme işlemleri günler sürüyor. Mesela hala bekçi işlemlerimiz devam ediyor. Bizim eleme problemimiz var, eleme sıkıntımız var ve özel harekatta marjı açtığınız zaman alacağınızın bilesiniz ki, en az 20 katı, 30 katı talep gelecek. Bu talepleri elemenizde ayrı bir zaman dilimi onun için bunu yapmalıyız. Ancak şunu belirteyim ki Polis Meslek Yüksek Okullarında bunu arkadaşlarımla konuşacağım."

PMYO KPSS ŞARTI NASIL OLACAK?

Bakan Soylu Polis Meslek Yüksek Okullarına polis alımlarındaki KPSS puan şartının 70 olduğunu belirterek " buradaki KPSS şartını 65'e düşürme ihtimalimiz olabilir. Sahadayken en çok karşılaştığım sorulardan ve taleplerden bir tanesi de bu. Ama burada 65'e düşürdüğümüzde 64 olsun diyecekler. Burada şunu düşünebiliriz. Üniversite alımında puan 65 ise polis alımında da puanı 65'e düşürmek mantıklı olabilir. Peki biz buna rağmen neden KPSS Puan şartını 70 olarak kullandık. Daha önce Polis Meslek Yüksek Okullarından POMEM'lere alım söz konusu değildi.  Şimdi başladık.

POLİS ALIMINDA YAŞ ŞARTI ESNETİLECEK Mİ?

Poli alımında yaş şartı ile ilgili bir esnetilme söz konusu olacak mı sorusuna Bakan Soylu "Onu yaptık. Haklıydılar. Burada 32 yaş olursa 34 isteyecekler, 34 yaparsak 36 diyecekler. Biz istiyoruz ki mümküne 24-25 yaş şartı ile alalım.  Mümkünse 23-26 yaş şartı ile alalım. Niçin, alaylı olsunlar, teşkilar içinde büyüklerinden de öğrenerek yetişsinler. 30 yaş şartını koymuşuz. Almıyoruz demiyoruz, alıyoruz da ama bunu 32 dediğimizde yarın 33'e çıkacak, öbür gün 34'e çıkacak. Bugün 32 diyenler geçmiş dönemde herhangi sebeplerden kaçırmışlar ve bu hakkımızı alalım diyorlar. 32 yaş için inanılmaz derece organize olmuş bir grup var. Onların bu konuda böyle bir talepleri var. Ama şunu söyleyeyim. Belki yarın şu ihtiyacımız olacak. Biz 35 yaşında da almak zorunda kalacağız. Gençler belki buna ilgi göstermeyecekler. O zaman kaynağımızı 34-35 yaşındakilere yönlendireceğiz. Belki benden sonra gelecek içişleri bakanı bunu 34-35'e çıkaraktır. Burada tamamen insan kaynakları meselesine giren bir noktayı tartışıyoruz." ifadelerini kullandı.

25. DÖNEM POMEM İLAN TARİHİ NE ZAMAN?

Sunucu Ersin Çelik 25. Dönem POMEM ilan tarihini sordu. Bakan Soylu "Biz ağustosun sonu gibi bitiririz. Bu 15 bin polis alımının eğitim ve sevki aşamasını. Geçen gün Arnavutköy'de 2500 mezun verdik. O 2500 mezunun 2 binini İstanbul'a verdik. Şimdi Ağustos'un sonu gibi biter, Zannediyorum ki Ağustos gibi, Eylül gibi ilana çıkarız. FETÖ olayından dolayı kaynağımızı karşılamak adına eğitim sürelerini 4 aya düşürmüştük. Şimdi bu eğitim sürelerini 6 aya çıkarıyoruz. Aslında 8 aya çıkaracağız. Normale dönmüş olacağız 8 aya çıkarırsak. Bu konuda eğitim ihtiyacı var.  25 dönem POMEM ilanı ile ilgili planlamamız en baştan beri Ağustos - Eylül gibi planlıyoruz.

"3 BİN KADIN POLİS ALIMIMIZ OLACAK"

Bakan Soylu 3 bin kadın polis alımı daha yapılacağını açıkladı. Polis Merkezlerinde görevlendirileceğini söylediği 3 bin kadın polis alımı için " Karakollarımızda, polis merkezlerimizde güven masaları oluşturduk. Bu da yeni bir adım tıpkı bekçi gibi bu da yeni bir adım. Bu güven masalarının başına kadın polislerimizi getireceğiz. Bu özel bir çalışma. Bu kadın polislerimizi de ona göre eğiteceğiz. Her şeyi bilecekler. Onlara çok ihtimam göstereceğiz. Gelen vatandaşlarımız ilk onlarla temas edecekler. Polis ve Jandarma bir disiplin mesleğidir. Daha bugün 4-5 polis için karar verdim. Yanlış iş yaptıkları için. Buna tahammülümüz olamaz. O nedenle bu kadın polislerimizi sosyloloji, psikoloji gibi alanlarda da eğiteceğiz. Bizim disiplinden taviz vermemiz mümkün değil.

"POLİS ÇALIŞMA SAATLERİ DE DEĞİŞECEK"

Polislerin çalışma saatlerinin ağır olduğunu belirten Bakan Soylu " polislerimizin aileleri ile daha rahat görüşmelerini, vakit geçirmelerini istiyoruz. Şimdi 8-24 çalışma modeli üzerinde duruyoruz. 8-24 çalışma modeli 12-12 çalışma modelinden daha verimli olacaktır. " ifadelerini kullandı.

PÖH NEDİRR?


PÖH Polis Özel Harekat Olarak Çalışma Şartları 

Pöh açılım olarak Polis Özel Harekat anlamına gelir. Polis olmak isteyen binlerce aday PÖH olabilmek için de gün sayıyor. Adayların polislik mesleğine ilgi duyma sebepleri çok farklı şeylerden ötürü olabilir. Kimisi topluma faydalı olmak için istiyor, kimisi sosyal imkanlar ve maaşı için isterken kimisi de toplumdaki prestiji için polis olmayı isteyebilir. Bildiğimiz şudur ki topluma da polisliğe yoğun bir talep var. Emniyet teşkilatında Polis Akademisi çatısı altında eğitim veren bazı eğitim birimleri adayların polis olabilmesine olanak tanıyor. Bunlar POMEM, PAEM ve PMYO ‘dur.

Burada Pöh olmak isteyen adayların tercih edeceği birim POMEM ya da PMYO olmalıdır. Çünkü PAEM mezunları direkt olarak komiser yardımcısı rütbesiyle göreve başlarlar. Özellikle son dönemlerde PÖH ‘ün adını sıkça duymaktayız. Yaptıkları başarılı operasyonlar sonucunda ülkemizdeki önemli emniyet güçlerinden biri haline gelmişlerdir.İsminden oldukça fazla söz ettiren bu birim için de aday sayısı bir hayli fazladır. Polislik tek bir birimi olan mesleklerden değildir. Trafik polisi, kaçakçılık polisi, PÖH gibi birden fazla branşı olan bir meslektir. Bu mesleği tıp ile bağdaştırabilirsiniz. Nasıl ki tıpta birçok farklı branş vardır, polislikte de birçok branş mevcuttur.


 
Adayların bileceği en önemli şey PÖH olmak için PMYO ve POMEM ‘den seçmeler yapılabilirken meslek içinden seçmelerle de Polis Özel Harekat olabilmeniz mümkündür. Bu hayali doğrultusunda adım atıp PÖH olmayı hedefleyen adaylar, ilk olarak hangi şekilde PÖH olmak istediklerine karar vermeliler. Elbette bu kararı verirken o birim tarafından istenilen yeterlilikleri karşılayıp karşılamadıkları da önemlidir. Örneğin lise mezunu bir aday POMEM ‘e giremez. Doğal olarak böyle adaylar için seçenek olarak PMYO kalmaktadır. Sizler için tüm detaylarıyla PÖH başvurusu ve şartlarıyla ilgili detaylı bilgileri aktaralım.

PÖH Adayları İçin Başvuru Şartları ve Aşamaları
İlk olarak PÖH adaylarının hangi birime girmek istediğine karar vermesi ve o birimin yeterlilik şartlarını karşılıyor olması geremektedir. POMEM ve PMYO arasında alım ve eğitim süresi gibi şeylerde farklılıklar mevcuttur. İstenilen yeterlilikler ve aranılan şartlar da hemen hemen aynı olsa da bazı ciddi farklılılar da mevcuttur. Üçüncü seçenek olan meslekten PÖH seçme zaten halihazırda polis olanların yapabileceği bir durum olduğu için, polis olmayan adayların PÖH başvurularını ve başvuru aşamalarının nasıl olacağını sizler için detaylarıyla birlikte aktaralım;


 
Eğer POMEM tarafından kabul edilip PÖH olmak istiyorsanız, ön lisans ya da lisans mezunu olmanız gerekir. Daha önceleri bu kural yalnızca lisans mezunlarının alınması şeklindeydi. Ancak geçtiğimiz alımlardan beri artık ön lisans mezunu adaylar için de kontenjan ayrılmaktadır. Elbette adayların unutmaması gereken şey, POMEM için lisans ve ön lisans mezunları alınsa da lisans mezunlarına ayrılan kontenjan çok daha fazladır. Yani eğer lisans mezunuysanız PÖH için girme ihtimaliniz çok daha yüksek olacaktır. Ayrıca lisans mezunu adaylar PAEM için başvurmayı da düşünebilir. Çünkü PAEM direkt olarak öğrencilerini komiser yardımcısı rütbesiyle mezun etmektedir. Eğer PMYO tarafından kabul edilip PÖH olmak istiyorsanız da lise mezunu ya da lise son sınıfta okuyor olmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilecek husus 18 yaşından büyük 26 yaşından gün almamış olmanızın gerektiğidir. Daha küçük yaşlardaki ya da daha büyük yaşlardaki adaylar PMYO için başvuruda bulunamazlar. PAEM için de PMYO için de yurtdışında üniversite ve lise okumuş adayların bazıları kabul edilebilir. Eğer yurtdışındaki okulunuzun diploması Türkiye ‘de geçerli bir diplomaysa ve resmi kurumlar tarafından kabul ediliyorsa POMEM ve PMYO için başvuruda bulunmanız mümkündür.
 

Eğer POMEM için geçerli bir üniversite diplomanız ve PMYO için geçerli bir lise diplomanız varsa ilk adımı geçtiniz demektir. Şimdi yapmanız gereken şey POMEM için KPSS ‘den PMYO için de TYT ‘den baraj puanları geçmek olmalıdır. POMEM için geçerli olan KPSS puanı sadece son 2 yıla ait KPSS puanıdır. TYT dediğimiz puan türü ise yıllardır devam eden YGS sınavının yerine getirilmiştir. POMEM için ve PMYO için başka yazılı bir sınav düzenlenmez. POMEM için geçerli tek puan türü KPSS ‘den alınacak puandır. PMYO için geçerli tek puan türü de TYT sınavından alınacak puandır. 2018 için POMEM e girip PÖH olmak isteyen adayların 2017 yılındaki KPSS puanları geçerli olacaktır. 2018 yılında girecekleri KPSS puanları da geçerli olacaktır. Ancak 2016 yılındaki KPSS puanları geçersizdir. TYT için ise sadece o yıl içinde girilmiş olan TYT puanı esas alınır. Yani KPSS için olduğu gibi 2 yıllık bir kabul etme durumu ortada yoktur. Baraj puan konusuna gelecek olursak, POMEM için baraj puanın 60.000 civarı olmasını bekliyoruz. TYT için ise 260 puan bandında olacağını tahmin ediyoruz. Elbette bunların minimum puan olduğunu ve alabildiğiniz kadar yüksek puan almanız gerektiğiniz unutmayın. Adaylar arasından seçilebilmek için bu sınavlarda alacağınız puanlar her iki eğitim birimi için de %25 oranında etkiye sahiptir. Bu sebeple de yapabildiğiniz en yüksek puanı yapmaya gayret etmelisiniz ve bu sınavlara girmeden önce hazırlıklı olmalısınız.
 

Bu zamana kadar bahsettiğimiz tüm şartlara uyuyorsanız, baraj puanı da sorunsuz şekilde aşmışsanız PMYO ve POMEM için başvuru yapmaya hazırsınız demektir. Bu iki eğitim birimi için de istenilen bazı şartlar vardır. Bu şartların tüm detayları için ilgili eğitimi biriminin yayınlanacak olan aday kitapçığını inceleyebilirsiniz. Eğer tüm şartları karşılıyorsanız ve baraj puan ile diplomanız hazırsa yapacağınız şey hangi eğitim biriminde eğitim görecekseniz onun alım ilanını beklemek olmalıdır. Alım ilanı sonrası ön başvuru yapacaksınız. Ön başvurunuzu pa.edu.tr adresinden yani Polis Akademisi resmi internet adresinden yapabilirsiniz. Ön başvurunuz olumlu neticelendiği yapmanız gereken şey asıl başvuru için açıklanacak olan sonuçları beklemek olmalıdır. Sonuçlar olumlu olduğu takdirde asıl başvuru için belirlenen yerlere gideceksiniz. Asıl başvuru yerlerini de ilgili birimlerden öğrenmeniz mükündür.
 

Sizden istenilen tüm evrakları hazırlayıp açıklanan asıl başvuru yerlerine gittikten sonra bu belgeleri yetkililere teslim edeceksiniz. Daha sonra da sağlık mülakatı, fiziki mülakat ve bununla birlikte sözlü mülakata Bu mülakatlardan iyi sonuçlar almanız gereklidir. Polisliğe engel herhangi bir sağlık durumunuzun olmaması gerekiyor. Bununla birlikte fiziki mülakat dediğimiz şey adayların parkur olarak bildiği kısımdır. Bazı fiziki yeterlilikler istenir ve istenilen sürede bunların tamamlanması beklenir. İstenilen sürede tamamlanamazsa ya da parkurda hata yapılırsa puan kırılır. Bununla birlikte iki eğitim birimi için de erkeklerin minimum 167 bayanların minimum 162 cm boyunda olması şartı aranmaktadır. Aynı zamanda vücut kitle endeksiniz de boyunuzla uyumlu olmalıdır. Yazılı sınavların bu eğitim birimlerine kabul edilmek için %25 oranında etkisi vardır. Bununla birlikte fiziki mülakatın yani parkurun etkisi de %25 ‘dir. Sözlü mülakatın etkisi ise %50’dir.
 

Eğer sınav sonucunuz olumluysa PMYO ve POMEM için size açıklanan yerlere gidip intibak eğitimi alacaksınız. Bu eğitimde polisliğe uygun olup olmadığınız kontrol edilecek. 2 haftalık bir süreci kapsayan bu intibak eğitimi sonucu eğer herhangi bir sorun yaşanmazsa asıl eğitim almaya başlayacaksınız. Bunun dışında aranılan şartlara bazı örnekler vererek aklınızda soru işareti oluşmasını engellemeye çalışalım. Tüm polis alımlarında olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak, kasti suçlardan dolayı 1 yıl ya da daha uzun süreli hapis yatmamış olmak, terör örgütleriyle bağlantısının olmaması, siyasi partilerde aday olmamak gibi şartlar tüm polis eğitim birimleri için geçerli olan şartlardır. Daha detaylı bilgiyi aday başvuru kitapçıklarında bulabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum