Kadroya geçen ve Taşeronda kalan işçiler için kanun teklifi neler içeriyor?

Kadroya geçen ve Taşeronda kalan işçiler için kanun teklifi neler içeriyor?

Kadroya geçen ve Taşeronda kalan işçiler için TBMM'ye çok önemli bir kanun metni sunuldu , kanun teklifi neler içeriyor?

Kadroya geçen ve Taşeronda kalan işçiler için TBMM'ye çok önemli bir kanun metni sunuldu , kanun teklifi neler içeriyor?

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko Taşerondan Kadroya geçen işçilerin Kamu İş Toplu sözleşmesine dahil edilmesi, ücretleri ile mali, sosyal ve sendikal haklarına ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

ESKİ TAŞERON VE KADROLU İŞÇİ FARKI KALKACAK

Kadroya geçen taşeron işçilerin koşullarının düzeltilmesi için Meclis'e Kanun Teklifi veren eski sendikacı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yasallaşması halinde işçilerin sendikalaşmasının önündeki engelin, eski taşeron ve kadrolu işçiler arasındaki farkın ortadan kalkacağını söylemişti.

Kanun teklifi neler getiriyor neler var işte detaylar;

TEKLİFTE NELER VAR

-----*İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak, sendikaya üye olabilecek,

-----*2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de kaldırılmış olacak.

-----*Yerel yönetimlerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek.

-----* Belediye şirketlerine geçirilen işçiler, şirketlerin eski işçileri için imzalanan toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek.

-----*Kadroya geçirilen işçiler, eski kadrolu işçiler arasında eşitlik sağlanacak.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında teklifinin detaylarını paylaşan Beko, çalıştığı işyerinde TİS bulunmayan işçilerin duruma şu sözlerle açıklık getirdi: "Geçirildiği belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi bulunmayan işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil bir önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak" .

Eski sendikacı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kamuya geçirilen işçilerin ücretleri ile mali, sosyal ve sendikal haklarıyla ilgili kanun teklifini Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Beko, artan enflasyona karşı yapılması gereken ücret artışı ve İşsizlik Sigortası Fonu'nun bankalara kaynak olarak kullanılmasını da değerlendirdi.Kamu kurumlarında ve belediye şirketlerinde kadroya geçen ve sayısı 900 bin civarındaki tüm taşeron işçilerin sendika hakkı ve çalıştıkları yerlerde imzalanan Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) yararlanma hakları bulunmuyor. İşçi ücretleri, 2020 yılına kadar  Yüksek Hakem Kurulu'nun taşeron şirketler için karara bağladığı iki toplu iş sözleşmesine endekslendi. Bu durum işçilerin tepkisini çekiyor. Koşulların düzeltilmesi için harekete geçen DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis'e kanun teklifi verdi.
EŞİTLİK GETİRİYOR

 

SON DAKİKA: TAŞERONLAR ARANIYOR, GÖZALTINA ALINIYOR!

SON HABER - TAŞERONDA İŞ KOLU PROBLEMİ ORTAYA ÇIKTI TIKLAYINIZ
 

Beko'nun teklifinin yasallaşması halinde yer alması sorunu sona erecek. İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak, sendikaya üye olabilecek, 2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de kaldırılmış olacak. Yerel yönetimlerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Belediye şirketlerine geçirilen işçiler, şirketlerin eski işçileri için imzalanan toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Kadroya geçirilen işçiler, eski kadrolu işçiler arasında eşitlik sağlanacak.  Meclis'te düzenlediği basın toplantısında teklifinin detaylarını paylaşan Beko, çalıştığı işyerinde TİS bulunmayan işçilerin duruma şu sözlerle açıklık getirdi: "Geçirildiği belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi bulunmayan işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil bir önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak" .
 

'EŞEL MOBİL SİSTEM GETİRİLMELİ'
 

Artan enflasyona karşı ücretlerin eridiğini hatırlatan Beko, son açıklanan enflasyon verilerinin 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını, 2001 krizi sonrası rakamlara geldiğini vurgulayarak, "Hükümetin 2018 için açıkladığı yüzde 20,8 enflasyon hedefinin de yılsonunda tutturulması artık mümkün görünmüyor" dedi.  "TÜİK Enflasyon oranı yüzde 25 ama pazardaki enflasyon oranı  yüzde 50’den fazla ne yazık ki" diyen Beko, durumu "sosyal bir cinayet" olarak nitenlendirdi ve çözüm önerisinde bulundu: "Artan enflasyon oranında artış yapılması zorunluluktur. Bu durumda da işçi ücretlerine hiçbir pazarlık veya mücadeleye gerek olmaksızın, enflasyon oranında zam yapılmasını sağlayacak olan eşel mobil sistemi hayata geçirilmelidir".
 

'KİMSE EL UZATMAMALI'
 

Beko, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken kaynağın yaklaşık 11 milyar liralık kısmının 3 kamu bankasına sermaye olarak aktarılmasıyla ilgili "Bunlar Anayasa'ya aykırı. Milyonlarca işsiz iş beklerken, işçi kardeşlerimiz işten atılırken, bazı işverenler vergi vermemek için fabrikalarını yakarken, işsizlik fonu işsiz kalan arkadaşlarımız için can simidi. Bu para işçiler için kutsaldır ve kimse el uzatmamalıdır" diye konuştu.

cff60efa-2ecb-e811-80e4-a0369f7d1486.jpgd2f60efa-2ecb-e811-80e4-a0369f7d1486.jpgd3f60efa-2ecb-e811-80e4-a0369f7d1486.jpg3b57b331-2fcb-e811-80e4-a0369f7d1486.jpg

 

SON DAKİKA: TAŞERONLAR ARANIYOR, GÖZALTINA ALINIYOR!

SON HABER - TAŞERONDA İŞ KOLU PROBLEMİ ORTAYA ÇIKTI TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum