EYT İçin 3 Kanun Teklifi TBMM'de

EYT İçin 3 Kanun Teklifi TBMM'de

EYT İçin 3 Kanun Teklifi TBMM'de

Türkiye genelinde sayıları milyonları aşan emeklilikte yaşa takılanlar çzüm bekliyor. Prim ödemelerini tamamlayan ancak kanun değişikliği nedeniyle yaş şartına takılan vatandaşlar , EYT düzenlemesinin yapılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

ÇALIŞMALAR SONUÇSUZ KALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın EYTSYDD ile yaptığı görüşme sonrası verdiği talimat ile EYT hakkında çalışmalar ve araştırmalar başladı. Ancak incelemeler , Berat Albayrak 'ın 'EYT gündemimizde yok' demesiyle farklı bir hal aldı. 

Bu açıklama sonrası Naci Ağbal 'da bir açıklama yaptı. Ağbal yaptığı açıklamada EYT için 2020 yılında bütçe ayrılmadığını söyledi.

EYT İÇİN 3 KANUN TEKLİFİ PBK'DA

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için TBMM Plan Bütçe Komisyonu 'nda 3 kanun teklifi var. 2 farklı isim tarafından verilen kanun tekliflerinin de ortak noktası var. Kanun tekliflerinde EYT 'lilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine yer verildi.

CHP 'li Ömer Fethi Gürer 'in Kanun Teklifi:

Teklif ile, yaş koşulunu sağlamalarına karşın prim ödeme gün sayısı koşulunu sağlayamadıkları için yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayan vatandaşlara prim eksiklerini kapatma olanağı tanınması amaçlanmaktadır.

Gürer bir kanun teklifi daha verdi ve özetinde şu ifadeleri kullandı:

Teklif ile; 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı veya iştirakçi olanlardan, sigortalılık veya hizmet süresini tamamlayan ve prim ödeme gün sayısını dolduranların, yaş şartına bakılmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanması amaçlanmaktadır.

CHP 'li Suzan Şahin EYT için verdiği kanun teklifinde şu ifadeleri kullandı:

Teklif ile; sigortalılık, hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getirmiş ancak yaş koşulunu yerine getirememiş sigortalıların sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanması amaçlanmaktadır

ŞİMDİ NE OLACAK?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların en çok merak ettiği konu ise kanun teklifleri için süreç nasıl işleyecek? konusu oldu. 

Kanun teklifleri komisyonda kabul edilirse TBMM Genel Kurulu 'na sevk edilecek. TBMM Genel Kurulu 'ndan da geçmesi sonrası Cumhurbaşkanı 'nın onayına sunulacak.

Ancak TBMM Genel Kurulu 'nda yeterli çoğunluk sağlanması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.