Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşını, Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a, bugün bilinen adayla Tütün iskelesinden çıkışları sırasında karşılayanlar arasında yer alan tek kadın Sakine hanımdı.

İzmir’in Torbalı ilçesinde bir okulda müdür yardımcısı olarak görev yapan araştırmacı-yazar, tarih öğretmeni Necat Çetin, Sakine Hanım’ın oğlu Orhan Baturay ile yaptığı söyleşiyi 2008 yılında makale olarak hazırlayıp, Samsun’da düzenlenen çeşitli sempozyumlarda kamuoyuyla paylaşmıştı.

Çetin’in araştırmasına göre, Erzurum’da yaşayan Sakine Hanım, 1911 veya 1912’de Muhsin Bey’le ile evlendi. Bu evlilikten 1913 yılında ‘Lütfü’ adında bir oğlu oldu. Ancak çocuğun ayakları 90 derece içe doğru dönük dünyaya geldi. Bu arada, Sakine Hanım’ın eşi Muhsin Bey, Yemen Harbi’nde askerde kaldı. Sakine Hanım, oğlunu da alarak, çalışmak üzere Samsun’da bulunan babası Hasan Reis’in yanına geldi.

Burada babasının yanında çalıştığı Samsun’da, eşraftan Ömerzadeler’in girişimiyle engelli oğlunu tedavi için kentteki hastaneye yatırdı. Sakine Hanım, oğlunun tedavisi için sürekli hastanede kaldı, bu sırada diğer hastalara da yardım etti. Ardından hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başladı. Sakine Hanım bu sırada hastanede görevli Amerikalı bir doktordan İngilizce ve Latin alfabesi öğrendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.