Artık meslek kodlarını bildirmek zorunlu

Artık meslek kodlarını bildirmek zorunlu

SGK HAREKETE GEÇTİ! TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYOR..

Milyonlarca çalışan ve işveren için önemli haber... SGK harekete geçti. Artık meslek grupları kodu bildirmek zorunlu. Meslek kodunu yanlış bildiren yanacak. Bazı meslek kodlarıyla bildirilmiş çalışanların ücretleri düşük gösterilmesi durumunda bildirim gönderiliyor. Detaylar haberimizde...

 

Milyonlarca çalışan ve iş veren için SGK harekete geçti. Meslek kodları zorunlu oldu. SGK için önemli olan meslek grubu kodunu yanlış gönderen yanar.

Kodu yanlış bildiren yanar. Doktor, mühendis, öğretmen, avukat ve futbolcular da dahil herkes takibe alındı. Asgari ücretin uygulandığı sektörlerde kıdem yılı kıstas olacak.

Meslek kodlarının bildirilmesiyle ilgili zorunluluk 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle çalışma hayatımıza girdi. Meslek kodlarının zorunlu kılınması takip ve denetim mekanizmasının sağlanması amacıyla SGK için oldukça önem arz eden bir durum haline geldi. Bildirilen meslek kodları ile prime esas kazançlar karşılaştırılarak işyerlerine bildirimler gönderiliyor. Özellikle doktor, mühendis, avukat, öğretmen, futbolcu, basketbolcu ve antrenör gibi meslek kodlarıyla bildirilmiş kişilerin ücretlerinin düşük gösterilmesi durumunda anında bildirim gönderiliyor.

BİLDİRİM GÖNDERİLİYOR

Öncelikle bu bildirim sonrası kurum size asgari ücretle doktor, mühendis, futbolcu ya da antrenör çalıştıramayacağınızı hatırlatıyor. Daha sonrasında bildirmiş olduğunuz asgari ücretli aylara ilişkin ek belge talebinde bulunuyor. Siz de bu kişiler için ek belge düzenliyor, asgari ücretin sekizde biri oranında İPC ile bildiriminizi yapıyorsunuz.

Düzeltme bildirimi yapmamanız durumunda kurum denetmenlerince belirtilen meslek gruplarının düşük ücretten gösterilmesi tespit edilirse her ay için iki asgari ücret tutarında İPC uygulanmasının yanında 1 yıllık teşvikleriniz de kapatılıyor.


 

TÜM MESLEK GRUPLARI İÇİN GEÇERLİ

2018 Yılında zorunlu meslek kodu uygulamasına geçilmiş olup, 2019 yılında da yüksek gelire sahip mesleklerin denetimlerine başlanılmıştı. Bu denetimler her geçen yıl daha da genişleyecek olup ücret getirisi yüksekten düşüğe doğru sıralanacaktır.

Kurulu olan tüm meslek ve sanat odalarından yürütmekte oldukları işlere ilişkin ücretlerin bildirilmesi istenecek böylelikle tüm mesleklerin ücretleri tespit edilecek. Bir otobüs şoförünün en düşük ne kadar ücrete çalıştığı şoförler odasına sorularak tespit edilebilecek. Bu şoförün ücretinin düşük bildirilmesi halinde denetim gerçekleşecektir.

DENETİM UYGULANACAK

Tüm mesleklerin meslek kodlarına göre belirlenen ücretleri ile denetimler kolaylıkla çözülecek, sadece personel ya da işveren beyanı değil piyasa ve o mesleğin aldığı ücrette denetimde etkili olacaktır.

Meslek koduna uygulanan asgari ücretin yanında nitelik gerektirmeyen asgari ücret uygulanan sektörlerde ise kıdem yılı esas alınacak. Örnek olarak yeni işe başlamış bir konfeksiyon işçisi ile 5 yıldır orda çalışan konfeksiyon işçisinin aynı ücretle gösterilmesi durumunda da işyerine denetim uygulanacaktır. Asgari ücret gerektiren bir sektör de olsa 10 yılı aşkın kıdeme bağlı ücret artışının olmaması, hayatın olağan akışına aykırı durum olarak kabul edilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.