4/D Taşeronların Maaşları Zama Rağmen % 20 Eridi! İşte Hesap!

4/D Taşeronların Maaşları Zama Rağmen % 20 Eridi! İşte Hesap!

4/D Taşeronların Maaşları Zama Rağmen % 20 Eridi! İşte Hesap!

Taşeronların maaşlarına düzgün çaplı bir zam artışı yapımazsa ekonomik kriz içerisinde erimeye devam edecek. Bu konuda acil olarak düzenlemeler yapılması gerekiyor.

2018'de başlayan ve 2019 yılında halen devam etmekte olan ekonomik kriz yüzünden taşeron işçiler de dahil olmak üzere tüm çalışanların maaşları enflasyonun altında kalarak eridi. Ekonomik açıdan yükseliş yaşanmasına rağmen, enflasyonun aşırı yükselmesi taşeron işçiler de dahil tüm sektörleri etkiledi. 

2018'de YÜZDE 20 ERİDİ

4/D Kamu Taşeron İşçi TİS farkını alabilir mi? tıklayınız

PTT Taşeronları TİS Sona Erdi! Maaşlar 5400 TL Oldu işte maaşlar tıklayınız

Krizin etkisiyle sanayide çalışanların ücretleri düştü. Ekonomik büyümeye rağmen, yüksek enflasyonun altında kalan çalışanların maaşları 2018’de yüzde 20 eridi. İşsizlik dalgasının büyüyerek devam etmesi 2019 yılında ücretlerdeki erimenin devam edeceğine işaret ediyor.


Ekonomik krizden en büyük darbeyi alan sektörlerden olan sanayide çalışanların maaşları da enflasyon karşısında eriyor. Geçen yıl ağustos ayında yaşanan döviz krizinden sonra 2018’in son çeyreğinde yüzde 9’luk bir erime yaşayan çalışan maaşları 2018’in tamamında ise 2017’ye göre yüzde 20 oranında eridi.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre, 2019’da sanayide üretimin daralmaya devam etmesi ve işsizlik rakamlarındaki artışın etkisiyle, şirketlerin ücretlerde indirime gidebileceği ve çalışan maaşlarındaki erimenin devam edebileceği öngörülüyor.

ZAMLAR MAAŞLARA YANSIMADI
Makine Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan “Sanayide emek: Ücretler aşağı işsizlik yukarı” başlıklı rapor, çalışanların enflasyonun altında ezildiğini ortaya koydu. Rapora göre sanayi sektöründe çalışan yaklaşık 4 milyon işçinin ortalama günlük ücreti 150 TL olarak ölçüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini baz alan rapora göre sanayide 2018’in son 3 çeyreğinde reel ücretler düzenli olarak gerilerken, 4’üncü çeyrekte ücretler, bir önceki döneme oranla yüzde 9’dan fazla eridi. Dolar bazında bakıldığında ise ikinci çeyrekte yüzde 12 olan gerileme, doların hızla yükseldiği üçüncü çeyrekte yüzde 18, son çeyrekte ise yüzde 2’de kaldı. Yılın tamamında ise 2017’ye göre ücretlerde 20 puanlık bir gerileme yaşandı. Rapora göre sanayide ücretlerin yıllık seyrine bakıldığında, 2017’de ekonomi yüzde 7.4 büyürken refah artışı, ücretlere yansıtılmadı.

EN AZ ÜCRET GİYİMDE
Sanayide ortalama günlük ücret 150 TL iken, sektörler arasında da ciddi farklılıklar gözleniyor. 525 bin ücretliyi istihdam eden giyimde günlük ücret 84 TL’ye kadar düşüyor. Onu takip eden ikinci en çok kişi istihdam eden gıda sektöründe ücretli sayısı 445 bine yaklaşırken kişi başına günlük ücret 102 TL ile günlük ücretin neredeyse üçte ikisi düzeyinde kaldı. Yüksek istihdamlı ama düşük ücretli bir diğer sektör tekstil oldu. 413 bin sigortalının çalıştığı sektörde ücret 101 TL’de kaldı.

Memura Emekliye ve 4/D Taşeron Kamu işçisine Maaşına Yüzde 50 ZAM Sözü tıklayınız

EYT'DE ÇÖZÜM İÇİN TÜRKİYE MODELİ GELİYOR AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.